Full Image Confidence: een recht voor elk van ons!

Zelfvertrouwen, kan je dit echt wel ontwikkelen? Of  is het een kwestie van bewustzijn en het recht om je plaats in te nemen…

Er wordt zoveel en zo vaak geschreven over zelfvertrouwen. En als ik rond mij hoor zijn er weinig mensen die zeggen dat ze voldoende zelfvertrouwen hebben. Iedereen is er blijkbaar naar op zoek. So, what’s the issue? Als iedereen op zoek is naar hetzelfde? We zijn dus niet alleen met dan gevoel.

Kijk je ook wel eens om je heen en denk je dat sommigen het blijkbaar zo voor elkaar hebben en voor niets of niemand terugdeinzen?

Wat is dat toch en hoe doen ze het? En soms lukt het je ook wel? Waarom niet altijd? Wel omdat je zelfvertrouwen afhangt van het zelfvertrouwen van de anderen. Soms sta je voor iemand die net dat tikkeltje meer zelfvertrouwen heeft dan jij.  En soms heeft de andere net dat tikkeltje minder zelfvertrouwen dan jij.

Het grote verschil tussen veel of weinig zelfvertrouwen heeft te maken met het recht dat je je toekent om een plaats in te nemen. Soms lijkt het of anderen zoveel meer lef hebben of meer mogen dan jij? Wel, dat is het. Dat is de kern van zelfvertrouwen.  Het recht hebben om er te zijn, je plaats in te nemen. En eigenlijk is het hetzelfde mechanisme als bij de dieren.

Ook tussen mensen onderling heeft een onbewuste hiërarchische ordening plaats, net zoals bij de dieren. Neem iemand weg uit de groep en de orderning gebeurt opnieuw.

Bij dieren vormt dit echter geen probleem, ze hebben dit nodig om te weten wie ze moeten volgen, wie hen zal leiden.  Ze hebben geen nood aan zelfontplooiing en het stoort hen ook niet in het dagelijkse leven. Buiten het gevechtje dat af en toe eens wordt gevoerd om de dominantie te bevestigen. En het is niet voor niets dat paarden bijvoorbeeld worden ingezet bij therapeutisch werk.

Je neemt je plaats in zonder scrupules of  je voelt je schuldig als je wat plaats inneemt? Wel, iedereen heeft een plaats, eis de jouwe gewoon op.

Assertief leren omgaan met dominate persoonlijkheden, of zij die meer hun plaats innemen, of zij die in jouw ogen meer rechten hebben. Het vraagt inzicht in het onbewuste mechanisme en bewuste manieren ontwikkelen om met het mechanisme om te gaan, je bewust te positioneren. Dat is de inhoud van dag twee van de driedaagse tocht naar een minder gewichtige leven.

Dus, ja, je intentie, je lichaamstaal, je stem, je houding…je kan het allemaal inzetten! Je hebt het recht om je plaats in te nemen.

Own the ground you walk on and let noone walk all over you!

23/07/2020 | Christine's message

Handvaten naar meer PAUWER

  • Wil jij ook sterker in je schoenen staan?
  • Vol vertrouwen in het leven staan?
  • Ongeacht hoe je eruit ziet?

Schrijf je in en ontvang maximum 4 keer per jaar onze Handvaten naar meer PAUWER

Hallo, ik ben Christine

Als ervaringsdeskundige zet ik mij in om denkpatronen en overtuigingen van en over rondere vrouwen overboord te gooien.  Ik wil jou het zelfvertrouwen geven om ten volle in het leven te staan. Om te kunnen realiseren waar je recht op heb!